7 Aralık 2011 Çarşamba

Subakut tiroiditte nasıl tanı konulur, laboratuar testleri nasıldır ?

Boyun bölgesinde ,tiroid bezinde muayenede ,ağrılı çok sert,  şişlik saptanır.Hastaların çoğu ağrılı bölgeye dokundurmak istemez.
Bu olgularda kanda sedimentasyon yüksekliği çok tipiktir.Olguların çoğunluğunda sedimentasyon değeri 50-100mm/saat civarıdır.
Kan beyaz kürelerinde ( Lokosit-WBC ) ve CRP de hafif yükseklik saptanabilir.
Kanda tiroid hormon düzeyleri,serbest T3,serbest T4 düzeyleri yüksek ,serum TSH düzeyi düşük olarak saptanır,ayrıca serum tiroglobulin düzeyi yüksektir.
Hastalık iyileşirken kanda tiroid hormonları ve sedimentasyon yüksekliği normale döner.Kalıcı tiroid bezi tembelliği gelişen olgularda tiroid hormonları serbest T3 ve serbest T4 düzeyleri düşük ,TSH düzeyi yüksek olarak saptanır.
Hastalığın başlangıcında,karaciğer testlerinde ( ALT,AST,GGT ) hafif yükseklik bulunabilir.
Tiroid ultrasonografisinde,tiroid bezinin hasta olan bölgesinde eko azlığı ( hipoekojen ) ve eğer tiroid sintigrafisi çekilmişse,tiroid bezinde düzensiz tutulum,hasta olan bölgede de  verilen radyoaktif maddenin tutulmadığı görülür.
Nükleer tıp testlerinden ,tiroid iyot tutulum testi ( I 131 uptake testi ) yapıldığında,tutulumun az olduğu ( yüzdelerin düşük olması ) saptanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder